Warunki tworzone w uniwersytecie do autoedukacji studentów - Rodek, Violetta (Chowanna, 2012)
Głównym celem artykułu była analiza warunków stworzonych na uczelni dla wspierania autoedukacji w percepcji studentów pedagogiki Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W badaniu zastosowano metodę analizy dokumentów. Analizie i interpretacji poddano dokumenty celowo wytworzone — eseje, czyli pisemne wypowiedzi studentów dotyczące tematów istotnych z perspektywy naukowej. Zadaniem uczestników było wyrażenie opinii na temat konkretnych elementów działalności uczelni, tj. metod i form kształcenia, treści programowych, relacji nauczyciel–student, miejsca, czasu, warunków finansowych i organizacyjnych, w kontekście ich znaczenia dla przebiegu i poziomu autoedukacji studentów.