Jak nadużywanie władzy wiąże się z dobrostanem jednostki? - Zawadzka, Anna Maria; Sęk, Tomasz; Szabowska‑Walaszczyk, Anna (Chowanna, 2013)
Władza, jeden z fundamentalnych motywów człowieka, jest związana z dążeniem do celów zewnętrznych, co ogranicza osiąganie celów wewnętrznych, a w rezultacie dobrostan. Może to być szczególnie związane z nadużywaniem władzy, co może obniżać jakość relacji interpersonalnych związanych z potrzebą przynależności. Pierwsze badanie (N = 171) potwierdza, że skłonność do nadużywania władzy (jako środka do realizacji celów indywidualnych) wiąże się ze zmniejszoną preferencją wartości związanych z celami wewnętrznymi, takimi jak przynależność („Samoprzekroczenie” i „Zachowanie”), a zwiększoną preferencją wartości pozwalających „iść naprzód” („Samodoskonalenie” i „Otwartość na zmiany”), a także ze zmniejszonym zadowoleniem z życia. W drugim badaniu (N = 93) kobiety pracujące na stanowiskach kierowniczych (narażone na ryzyko utraty władzy) wykazały obniżone dobrostan, mierzony zadowoleniem z życia i poziomem wypalenia zawodowego. Ponadto wypalenie zawodowe kobiet-menedżerów charakteryzowane było głównie przez wymiar depersonalizacji (model wypalenia zawodowego Maslach).