Źródła ludzkiego zadowolenia z życia z punktu widzenia psychologii ewolucyjnej — wybrane zagadnienia - Jach, Łukasz (Chowanna, 2013)
Tematem artykułu są ewolucyjne rozważania na temat ludzkiego poczucia szczęścia, jego przyczyn i uwarunkowań. Zgodnie z podstawami ewolucyjnymi, procesy emocjonalne i poznawcze związane z odczuwaniem dobrostanu psychicznego stanowią przejaw funkcjonowania mechanizmów psychicznych, ukształtowanych w odpowiedzi na środowiskowe problemy adaptacyjne. W oparciu o tę tezę przedstawiono wyjaśnienia takich zjawisk, jak: emocjonalność pozytywna i negatywna, powszechność postawy optymistycznej i ogólna skłonność do pozytywnego nastawienia, a także wpływ współczesnych warunków środowiskowych na nasze poczucie szczęścia. Ostatnia część artykułu ukazuje możliwości praktycznego zastosowania wiedzy ewolucyjnej w celu rozwijania ludzkiego dobrostanu.