Makiawelizm a psychopatia - Pilch, Irena (Chowanna, 2013)
Celem artykułu jest porównanie dwóch częściowo pokrywających się zmiennych osobowościowych — makiawelizmu i psychopatii subklinicznej. Osoby charakteryzujące się tymi cechami łączy tendencja do bezwzględności, egoizmu i manipulacji. Niektórzy badacze twierdzili, że w próbach nieklinicznych obie zmienne są tożsame. Autor przedstawia przegląd teorii i badań potwierdzających trafność różnicową konstruktu makiawelizmu.