Kultura wizualna – wybrane studia teoretyczne oraz badania empiryczne - Juszczyk, Stanisław (Chowanna, 2015)
W artykule analizowane są różne perspektywy i interpretacje pojęć: kultura, kultura wizualna, studia kulturowe, studia wizualne, postmedia, obraz, oprogramowanie, sprzęt, kody cyfrowe oraz wybrane teorie, które opisują zjawiska i procesy zachodzące w obrębie kultury wizualnej i współczesnego społeczeństwa, a także w edukacji. Na końcu artykułu opisano wybrane wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w ramach kultury wizualnej.