Między obrazem a dźwiękiem: Nauczyciel wobec współczesnej kultury medialnej - Pituła, Beata; Sacher, Wiesława A. (Chowanna, 2015)
Rozważania przedstawione w niniejszym artykule mają na celu poszerzenie refleksji nad nauczycielem i jego rolą w warunkach współczesnej kultury medialnej, stanowiącej trudną do zdefiniowania mieszankę „tego, co nieoczywiste, z tym, co możliwe”. Autorzy artykułu zastanawiają się nad relacjami między nauczycielem a kulturą medialną, której przejawy i wytwory mogą wpływać na jego stosunek do świata, sztuki i wykonywanego zawodu. Przyjęta perspektywa prowadzi do nakreślenia obszaru niezbędnych zmian w całym systemie oświaty i porusza problem jakości edukacji kulturalnej nauczycieli.