Wpływ przekazów medialnych na kształtowanie wzorca kobiecości u dzieci w wieku przedszkolnym (na przykładzie animowanych filmów Walta Disneya) - Brosch, Anna (Chowanna, 2015)
Wpływ mediów jest przedmiotem debaty od dziesięcioleci. Nie ma wątpliwości, że ze względu na swoją wszechobecność media mają ogromny wpływ jako nauczyciel norm społecznych. Co więcej, wiele badań dowiodło, że media mają ogromny wpływ na kształtowanie stereotypowego wizerunku kobiecości. Dzieje się tak, ponieważ media odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu postaw, przekonań i zachowań. Ponieważ powszechnie uważa się, że dzieci są najbardziej podatne na wpływ, przeprowadzono badania mające na celu analizę przekazów przekazywanych przez kreskówki dla dzieci, zwłaszcza filmy Disneya, które stanowią istotną część dzieciństwa wielu dzieci. Chociaż filmy Disneya niosą ze sobą pozytywne przesłania i wartości, są one również odpowiedzialne za negatywne przekazy medialne, które odzwierciedla nasze społeczeństwo. Dzieci na podstawie filmów zakładają, że kobiety powinny być piękne, szczupłe i uwodzicielskie, co może promować u nich negatywny obraz siebie.