Projekt „Promocja zdrowia pracowników szkoły”. Podstawy teoretyczne i koncepcja - Woynarowska-Sołdan, Magdalena (Chowanna, 2015)
Program „Szkoła Promująca Zdrowie”, którego głównym elementem jest całościowe podejście szkoły do zdrowia, jest rozwijany w Polsce i w Europie od 22 lat. Do tej pory działania koncentrowały się głównie na zdrowiu uczniów, ale w ostatnich latach w niektórych krajach wdrażana jest promocja zdrowia personelu szkolnego. W niniejszym artykule przedstawiono koncepcję, podstawy teoretyczne, model i etapy pierwszego w Polsce pilotażowego projektu „Promocja Zdrowia Kadry Szkolnej”. Projekt był realizowany w 21 szkołach podstawowych i gimnazjach, należących do sześciu regionalnych sieci Szkół Promujących Zdrowie w latach 2012–2015. Projekt stanowi próbę połączenia dwóch programów opartych na podejściu środowiskowym: szkół promujących zdrowie i promocji zdrowia w miejscu pracy.