Przestępczość nieletnich w Polsce. Wymiary i wybrane formy reagowania - Noszczyk-Bernasiewicz, Monika (Chowanna, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiono dane dotyczące skali, dynamiki i struktury deprywacji oraz czynów karalnych popełnionych przez nieletnich w latach 2000–2012. Przedstawione wyniki badań stanowią opracowanie własne autora na podstawie danych Departamentu Statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości w Warszawie. Zapobieganie deprywacji i przestępczości nieletnich wymaga stosowania środków zaradczych przeciwko tym problemom na poziomie indywidualnym i zbiorowym oraz przeciwko procesom pogarszania się sytuacji. Od kilku lat obserwuje się rosnące zainteresowanie działaniami mającymi na celu zapobieganie i ograniczanie wielu niepokojących zachowań wśród dzieci i młodzieży. Skupienie się na tym problemie można wyjaśnić analizą statystyk policyjnych i sądowych, które każdego roku pokazują rosnącą liczbę nieletnich sięgających po alkohol lub inne środki odurzające, rozpoczynających wcześnie aktywność seksualną, dopuszczających się brutalnych aktów agresji i czynów przestępczych.