Sprawiedliwość naprawcza w poglądach osób pozbawionych wolności - Lewicka-Zelent, Agnieszka (Chowanna, 2015)
Pracując z więźniami – osobami pozbawionymi wolności, wykorzystuje się całe spektrum metod mających na celu ich resocjalizację, aby umożliwić im prawidłowe funkcjonowanie w społeczeństwie. Mediacja może być jedną z takich metod, ułatwiających resocjalizację osób niedostosowanych społecznie. Chociaż mediacja po wydaniu wyroku została prawnie usankcjonowana w Polsce, w praktyce nikt z niej nie korzysta. Być może dobrym rozwiązaniem w tym przypadku byłoby promowanie działań na rzecz podnoszenia świadomości sprawiedliwości naprawczej wśród więźniów, która stanowi fundament mediacji. Dlatego w naszych badaniach postanowiliśmy zbadać, jakie są poglądy losowo wybranych więźniów na temat sprawiedliwości naprawczej.