Moralne i edukacyjne konsekwencje intelektualizmu etycznego - Żywczok, Alicja (Chowanna, 2016)
Artykuł ma charakter polemiczny; autorka krytykuje w nim główne założenia intelektualizmu etycznego, zwłaszcza twierdzenie, że na moralne postępowanie człowieka decydujący wpływ ma jego wiedza na temat wartości moralnych. Zdaniem autorki takie przekonania prowadzą do jednostronnego angażowania sfery mentalnej uczniów we współczesnej szkole. Autorka stawia kilka tez, które rozwija w tekście, w tym następującą: intelektualizm etyczny, pomijając znaczenie ludzkiej woli, emocji i uczuć, w znacznym stopniu utrudnił właściwy proces wychowania moralnego kolejnych pokoleń i zastąpił go edukacją aksjologiczną. Autorka przedstawia liczne przykłady intelektualizmu etycznego, który zdominował polską szkołę, np. uczeń jest postrzegany jako podmiot uczący się, a rzadziej jako podmiot przeżywający różnorodne emocje czy uczucia; infrastruktura szkoły jest stosunkowo dobrze przystosowana do pełnienia funkcji dydaktycznej, a w mniejszym stopniu do realizacji jej funkcji wychowawczych; szczególnie zaniedbane jest przy tym uwewnętrznianie wartości u uczniów. Autorka jest zdania, że do uprzywilejowanych kategorii pedagogicznych należy zaliczyć między innymi sytuację wychowawczą i atmosferę wychowawczą, które ułatwiają proces przyjmowania przez dzieci i młodzież właściwych postaw moralnych.