Etyka pedagogiczna podstawą edukacji włączającej. Studium przypadku - Widawska, Edyta (Chowanna, 2016)
Etyka pedagogiczna stanowi fundament wszelkich rozważań o edukacji. Dopiero wychodząc od tego dyskursu etycznego, można podejmować działania na gruncie pedagogiki. Jednym z podstawowych pojęć z zakresu etyki pedagogicznej jest godność. Godność ludzka po II wojnie światowej została wskazana w dokumentach międzynarodowych jako źródło praw człowieka. Ratyfikacja przez Polskę Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych stawia przed naszym krajem szereg zobowiązań, których wypełnienie ma zapewnić tej grupie osób pełną realizację praw człowieka i podstawowych wolności. Jednym z tych zobowiązań jest podnoszenie świadomości społecznej na temat praw osób z niepełnosprawnościami. Artykuł poświęcony jest jednemu z wielu obszarów, w których proces ten powinien mieć miejsce, a mianowicie edukacji wczesnoszkolnej, a dokładnie – treściom zawartym w darmowych podręcznikach.