Ściąganie w szkole – pomiędzy etyką a społeczną normą - Góźdź, Joann (Chowanna, 2016)
W artykule przedstawiono problem ściągania w polskiej szkole. Zbadano 1070 uczniów polskich szkół ponadpodstawowych. Celem badania było ustalenie częstotliwości ściągania, jego motywów i czynników zniechęcających, a także preferowanych przez uczniów metod. Przeprowadzone badanie objęło również konsekwencje tego zjawiska – preferowane reakcje nauczycieli na ściąganie i postrzeganie ich rzeczywistych zachowań, a także uczucia towarzyszące ściąganiu oraz postrzeganie jego ofiar. W tekście zaprezentowano uzyskane wyniki.