W poszukiwaniu wiedzy przy stole, na stole, a może pod stołem – konteksty andragogiczne - Sulik, Monika (Chowanna, 2016)
Autor starał się opisać doświadczenie o charakterze biograficznym i edukacyjnym, związane z jednym z najważniejszych mebli codziennego użytku, którym jest stół. Mebel ten, kojarzony głównie z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, stanowi również okazję do nauki, spotkań, rozmów i wzmacniania więzi. Stół jest również bardzo często „świadkiem” pierwszych lekcji dorosłości, które odbywają się w dzieciństwie, podczas zabawy. W tekście autor ukazał również rolę i znaczenie stołu w postrzeganiu studentów pedagogiki.