Skłonność do moralnego dystansowania się studentów a ich intencje nieuczciwego zachowania się i reakcji na nieuczciwość akademicką innych - Chudzicka-Czupała, Agata; Baran, Lidia (Chowanna, 2016)
Artykuł omawia rolę mechanizmu deangażowania moralnego w kontekście intencji zachowań moralnych. W badaniu wzięło udział 244 studentów uczelni wyższych ze Śląska. Analizy prowadzone są w kontekście tendencji do różnych form deangażowania moralnego. Wyniki pokazują, że studenci o różnym poziomie deangażowania moralnego różnią się pod względem intencji nieuczciwych zachowań na uczelni i w przyszłej pracy oraz w reakcji na nieuczciwość akademicką innych. Wskazano kierunek przyszłych badań.