Specifika institucionálního zacházení s mladými dospělými v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody - Juříček, Petr (Chowanna, 2016)
W czeskich więzieniach liczba recydywistów wciąż rośnie. Jedną z możliwych przyczyn tego stanu rzeczy może być niska jakość specjalistycznych programów mających na celu zapobieganie recydywie wśród skazanych. Celem niniejszego badania jest ocena wpływu programów dla więźniów realizowanych w warunkach czeskiego systemu więziennictwa oraz analiza ich dwóch najczęstszych form opartych na indywidualnym lub grupowym podejściu do skazanych. Ich wpływ na osoby odbywające karę pozbawienia wolności ocenia się poprzez analizę zmian w hierarchii wartości więźniów, czyli w statusie wartości życiowych przed wdrożeniem programów indywidualnych i grupowych (programów realizowanych podczas pobytu w więzieniu), a następnie po ich zakończeniu. Wyniki badań wykazały znaczący pozytywny wpływ programów alternatywnych (innych niż grupowe) na skazanych; wykazano, że realizacja tych programów przynosi pozytywne efekty, zwłaszcza gdy są one przygotowane w odpowiedzi na indywidualne potrzeby i zagrożenia.