Źródła wiedzy na temat rodzicielstwa i przyczyny jej braku w momencie narodzin pierwszego dziecka z perspektywy rodziców - Bereźnicka, Małgorzata (Chowanna, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań ankietowych na temat wiedzy o rodzicielstwie w momencie narodzin pierwszego dziecka, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzi dotyczących samooceny rodziców. Autor analizuje źródła wiedzy rodziców o rodzicielstwie i przyczyny jej braku. Badania te podkreślają potrzebę podnoszenia kultury pedagogicznej i świadomości społecznej w Polsce. Podejmowano starania, aby osiągnąć ten cel, jednak nie powstał żaden zorganizowany i skuteczny program, który obejmowałby wszystkich rodziców.