Jedzenie jako sytuacja edukacyjna i społeczna. Red. naukowa Barbara Juraś--Krawczyk, Elżbieta Woźnicka. Łódź: Wydawnictwo Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi, 2015, 196 s., ISBN 978-83-7405-630-4 - Sulik, Monika (Chowanna, 2016)
Artykuł jest recenzją naukowej monografii wieloautorskiej pt. „Jedzenie jako sytuacja edukacyjna i społeczna”, zredagowanej przez Barbarę Juraś-Krawczyk i Elżbietę Woźnicką. Publikacja, wydana przez Akademię Humanistyczno-Ekonomiczną w Łodzi w 2015 roku, składa się z trzynastu tekstów oraz wstępu i zakończenia. Jak wskazuje recenzentka, Monika Sulik, książka prezentuje jedzenie z różnorodnych perspektyw, skłaniając do refleksji nad ogólną kondycją człowieczeństwa. W recenzji wyszczególniono kilka głównych ujęć tematycznych zawartych w monografii. Perspektywa edukacyjna została przedstawiona w artykułach Olgi Czerniawskiej, Barbary Juraś-Krawczyk i Tadeusza Szewczyka. Ujęcie historyczne, dotyczące m.in. jedzenia w okresie międzywojennym, wojny i PRL-u, zostało opracowane przez Nellę Stolińską-Pobraską, Krystynę Kierkuś-Iwanicką i Kazimierza Zawadzkiego. Perspektywę instytucjonalną, obejmującą dożywianie przez organizacje pozarządowe oraz jedzenie w warunkach więziennych, zaprezentowali Mikołaj Gurdała i Renata Szczepanik. W książce znalazły się również teksty o charakterze autobiograficznym (Monika Sulik) oraz analizujące związek jedzenia ze stylem życia, np. zdrowym odżywianiem (Elżbieta Woźnicka) czy freeganizmem (Joanna K. Wawrzyniak). Recenzja konkluduje, że publikacja jest inspirująca i pobudza do własnych poszukiwań w tematyce jedzenia, która jest niezwykle szeroka i niewyczerpana.