Teoretyczne podstawy metodyki resocjalizacji w Polsce na przestrzeni dekad (wybrane konteksty) - Bielska, Ewa (Chowanna, 2019)
Przedstawione w artykule analizy koncentrują się na wybranych teoretycznych podstawach metodologii resocjalizacji, wypracowanych w polskim dyskursie naukowym. W pracy omówiono zarówno matryce teoretyczne dominujące w klasycznej refleksji, odnoszącej się do środków zaradczych wobec nieprzystosowania społecznego, jak i kierunki w resocjalizacji, które zyskały popularność w ciągu ostatnich dwóch dekad. Ponadto wskazano również na interdyscyplinarną pozycję metodologii działań resocjalizacyjnych w polskiej tradycji.