Efektywność resocjalizacji nieletnich prowadzonej w środowisku zamkniętym w Polsce - Bernasiewicz, Maciej; Noszczyk-Bernasiewicz, Monika (Chowanna, 2019)
Artykuł dotyczy instytucji resocjalizacyjnych dla nieletnich w Polsce (zakładów poprawczych, schronisk dla nieletnich, młodzieżowych ośrodków wychowawczych). Środki te zostały scharakteryzowane na szerszym tle innych oddziaływań wymiaru sprawiedliwości, w ramach których nieletni kierowany jest do placówki o charakterze nieizolacyjnym. W tekście przedstawiono najnowsze wyniki badań dotyczące poziomu powrotności do przestępstwa (recydywy) nieletnich opuszczających te placówki. Przyczyny niskiej skuteczności resocjalizacji w tych placówkach (poziom powrotności do przestępstwa wynoszący około 50%) nie wynikają ze słabej oferty resocjalizacyjnej (gdyż ta jest w istocie bogata), lecz z niedostatków systemu wczesnej interwencji i opieki postpenitencjarnej.