Udział dzieci: podróż, która wciąż trwa - Lansdown, Gerison (Chowanna, 2019)
W 1989 r. Konwencja ONZ o prawach dziecka wprowadziła radykalną nową zasadę: dzieci mają prawo wyrażać swoje opinie we wszystkich sprawach, które ich dotyczą, i prawo do tego, aby opinie te były należycie uwzględniane. W ciągu ostatnich 30 lat globalny wpływ tego prawa, powszechnie określanego jako prawo do uczestnictwa, był znaczący. Na całym świecie przyczyniło się ono do powstania nowych przepisów, polityk, programów, projektów, narzędzi i badań, a także do podważenia tradycyjnych postaw wobec dzieci. Jednak przed nami wciąż długa droga, ponieważ zbyt wiele dzieci nadal nie ma prawa wpływać na najbardziej podstawowe decyzje – w systemie wymiaru sprawiedliwości, opiece zdrowotnej, rodzinie, edukacji, a także w kwestii zawierania małżeństw. W niniejszym artykule omówiono dotychczasowe postępy i przeanalizowano liczne bariery, które nadal należy pokonać, aby prawo każdego dziecka do bycia wysłuchanym we wszystkich sferach życia zostało faktycznie zrealizowane. przywrócić