Uniwersytet i jego rola w kształtowaniu kompetencji profesjonalnych w polu pracy socjalno-wychowawczej - Kantowicz, Ewa (Chowanna, 2019)
Współczesny uniwersytet stał się jedną z wielu instytucji społecznych, skoncentrowanych na kształceniu dobrze wykształconych i wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy przyczyniają się do rozwoju gałęzi gospodarki, kultury, opieki społecznej i edukacji. Szczególnym obszarem działalności, w którym wymagane są różnorodne kompetencje zawodowe, jest praca socjalna i wychowawcza. Aby rozwijać wspomniane kompetencje, wydaje się bardzo ważne nie tylko systemowe uporządkowanie wiedzy pochodzącej z różnych dyscyplin naukowych, ale także to, by profesjonaliści prowadzący działania praktyczne internalizowali i strukturyzowali przekazywaną przez siebie wiedzę. Ogólnie rzecz biorąc, artykuł omawia rolę uniwersytetu jako przestrzeni do kształtowania kompetencji zawodowych, a także analizuje kompetencje w zakresie pracy socjalnej i wychowawczej z rodzinami i seniorami.