Indywidualizacja funkcjonalna jako wynik różnic w rozwoju dzieci - Skibska, Joanna (Chowanna, 2019)
Tekst stanowi przegląd najnowszych badań nad zmianami strukturalnymi zachodzącymi w mózgu oraz wynikającymi z nich zmianami funkcjonalnymi w układzie nerwowym. Wskazuje również na zależności, jakie zachodzą pomiędzy rozwojem psychofizycznym dzieci a ich funkcjonowaniem w przestrzeni zadaniowej. Z tych powodów autor artykułu wskazuje na znaczenie personalizacji edukacji, która pozwoliłaby na jakościowe zmiany u dziecka, wynikające z procesu uczenia się dostosowanego do jego możliwości rozwojowych. Adaptacja jest tu rozumiana jako świadome rozpoznanie przez nauczyciela indywidualizacji funkcjonalnej dziecka i „dostrojenie” procesu edukacji do jego potrzeb i zdolności poznawczych.