Choroba przewlekła dziecka jako sytuacja trudna dla rodziny, wymagająca wsparcia na poziomie lokalnym - Zawadzka, Bożena; Żelichowska, Justyna (Chowanna, 2019)
Artykuł porusza problematykę przewlekłej choroby dziecka jako sytuacji trudnej dla rodziny, która wymaga wsparcia na poziomie lokalnym. Celem jest przedstawienie i omówienie wybranych obszarów problemowych w funkcjonowaniu społecznym rodziny z dzieckiem przewlekle chorym oraz potrzeby jej wspierania na poziomie lokalnym. W tekście zawarto zagadnienia dotyczące skali występowania chorób przewlekłych u dzieci i młodzieży, problemów, z jakimi borykają się rodziny dzieci z takimi schorzeniami, oraz właściwego wsparcia społecznego. Przedstawiono również formy pomocy świadczone przez instytucje na rzecz rodzin z dzieckiem przewlekle chorym. Tekst skłania do refleksji nad istniejącym systemem wsparcia dla takich rodzin. Zauważono, że obecna oferta wsparcia jest niewystarczająca i ograniczona, co sprawia, że nie wszyscy potrzebujący z niej korzystają. W konsekwencji sformułowano wnioski wskazujące na potrzebę poszukiwania nowych form wsparcia rodziny na poziomie lokalnym.