Wsparcie rodziców dla dwujęzyczności dzieci uczęszczających do szkół i przedszkoli z językiem polskim jako językiem wykładowym w Zaolziu - Zormanova, Lucie (Chowanna, 2019)
Tematem niniejszych badań jest rozwój dwujęzyczności dzieci narodowości polskiej mieszkających w czeskiej części Śląska Cieszyńskiego i uczęszczających do przedszkola lub szkoły podstawowej w Karwinie, gdzie językiem wykładowym jest język polski. Główne pytanie badawcze brzmi: W jaki sposób rodzice stymulują rozwój dwujęzyczności u swoich dzieci? To główne pytanie rodzi dodatkowe pytania cząstkowe: W jakim języku lub językach rodzice rozmawiają ze swoimi dziećmi? Co decyduje o wyborze języka, gdy rodzice używają jednego lub drugiego języka lub dialektu w codziennej komunikacji? Jakie inne sposoby stosują rodzice, aby rozwijać dwujęzyczność swoich dzieci? Jakie zalety dwujęzyczności dostrzegają rodzice? Jakie były powody, dla których rodzice wybrali dla swoich dzieci szkołę dwujęzyczną? Aby odpowiedzieć na pytania badawcze, zastosowano dwie metody badawcze, a mianowicie ankietę i wywiady częściowo ustrukturyzowane. Respondenci to rodzice dzieci uczęszczających do przedszkola i szkoły podstawowej w Karwinie, gdzie językiem wykładowym jest polski.