Krystyna Marzec-Holka, Andrzej Radziewicz-Winnicki, Anna Wiłkomirska: Nauki społeczne wobec zmiany – alternatywa scalania (inspiracje dla współczesnej pedagogiki). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, 2018, 274 s., ISBN 978-83-235-3492-1 - Rzymełka--Frąckiewicz, Agata; Wilk, Teresa (Chowanna, 2019)
Artykuł jest recenzją książki pt. "Nauki społeczne wobec zmiany - alternatywa scalania (inspiracje dla współczesnej pedagogiki)" autorstwa Krystyny Marzec-Holki, Andrzeja Radziewicza-Winnickiego i Anny Wiłkomirskiej. W obliczu dynamicznych przemian, niepewności i ryzyka charakteryzujących współczesność, autorzy publikacji argumentują na rzecz pilnej potrzeby integracji i przezwyciężania ostrych podziałów między dyscyplinami nauk społecznych. Książka składa się z dwóch części. Pierwsza, opracowana przez Annę Wiłkomirską, przedstawia teoretyczne ujęcie zmiany w myśli społecznej, analizując m.in. teorie modernizacji, postmodernizm i transformacje społeczne. Druga część, z perspektywy pedagogicznej, porusza takie zagadnienia jak upośledzenie społeczne, kapitał społeczny, komunitaryzm, rewitalizacja społeczna i ekologia społeczna. Recenzentki pozytywnie oceniają publikację, podkreślając jej logiczną konstrukcję, odwagę w podejmowaniu złożonych tematów oraz walory praktyczne. Książka jest postrzegana jako wartościowe kompendium wiedzy, które odpowiada na potrzebę konsolidacji nauk w celu diagnozowania i rozwiązywania problemów społecznych, i jest rekomendowana pracownikom naukowym oraz praktykom z obszaru edukacji i polityki społecznej.