Dobre praktyki resocjalizacyjne w zakładach poprawczych i schroniskach dla nieletnich w Polsce. Pod redakcją naukową Macieja Bernasiewicza oraz Moniki Noszczyk-Bernasiewicz. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2018, 408 s., ISBN 978-83-226-3461- - Łukasiewicz, Marek (Chowanna, 2019)
Artykuł recenzuje pracę zbiorową "Dobre praktyki resocjalizacyjne w zakładach poprawczych i schroniskach dla nieletnich w Polsce" pod redakcją Macieja Bernasiewicza i Moniki Noszczyk-Bernasiewicz. Publikacja omawia programy wychowawcze, edukacyjne i terapeutyczne realizowane w polskich placówkach resocjalizacyjnych dla nieletnich. Treść książki, podzielona na osiem rozdziałów tematycznych, została opracowana przez pedagogów-praktyków. Poszczególne rozdziały prezentują szeroki wachlarz oddziaływań: od kulturotechnik i rekreacji , przez terapie z udziałem zwierząt i arteterapię , programy rozwijające kompetencje rodzinne i prospołeczne , profilaktykę uzależnień , po działania zapewniające bezpieczeństwo w placówkach oraz przygotowujące wychowanków do samodzielnego życia. Recenzent podkreśla wysoką wartość metodyczną publikacji, wskazując na możliwość szerokiego zastosowania przedstawionych programów w różnych typach placówek. Zwraca również uwagę na walor edukacyjny książki dla studentów pedagogiki resocjalizacyjnej, niwelowanie przez nią rozdźwięku między teorią a praktyką oraz promowanie pozytywnego, opartego na faktach wizerunku instytucji resocjalizacyjnych w Polsce.