Jakość życia jako kategoria pedagogiczna - doświadczanie życia przez młode pokolenie w perspektywie teoretycznej - Wysocka, Ewa (Chowanna, 2014)
Niniejsza praca podejmuje próbę przedstawienia teoretycznej analizy jakości życia młodych ludzi z perspektywy psychopedagogicznej i społecznej. Autorka prezentuje główne podejścia do pojęcia jakości życia, obejmujące perspektywy subiektywną, obiektywną, normatywną, aksjo-afektywną oraz holistyczną; i wskazuje na znaczną potrzebę interdyscyplinarnego badania wspomnianego zagadnienia w pedagogice. W opracowaniu podkreślono, że jakość życia powinna być analizowana pod kątem poziomu, wskaźników oraz determinant. Autorka ukazuje także, iż badania nad pojęciem jakości życia odgrywają istotną rolę w dziedzinie pedagogiki. Obecna autorka podkreśla znaczące funkcje rozwojowe i edukacyjne jakości życia, wskazując, że została ona uznana za kluczowy czynnik wpływający na postrzeganie i wizję życia jednostki oraz jako siłę motywującą do realizacji celów. Ponadto autorka prezentuje różnorodne podejścia do jakości życia stosowane w różnych obszarach pedagogiki i sugeruje podjęcie zintegrowanych badań nad tym zagadnieniem, co ułatwiłoby proces tworzenia teorii edukacji młodego pokolenia.