Kto mi związał ręce, czyli sztuka teatru jako wehikuł poznania - Krasoń, Katarzyna (Chowanna, 2014)
Artykuł poświęcony jest prezentacji metod badawczych stosowanych w odbiorze przedstawień teatralnych, rozumianym jako sposób poznania publiczności oraz aktualizacji jej potencjału kulturowego. Badanie zawiera eksplorację fenomenologiczną przeprowadzoną jako badanie pilotażowe, a materiał empiryczny został pogrupowany według horyzontów: metafory, przekazu oraz rozwoju widowni.