Preferencje muzyczne a właściwości psychiczne młodzieży w świetle wybranych badań empirycznych - Konieczna-Nowak, Ludwika (Chowanna, 2014)
Muzyka odgrywa ważną rolę w życiu młodzieży. Młodzi ludzie często identyfikują się z artystami i ich stylem życia; budują także przyjaźnie i grupy społeczne, opierając się na preferencjach muzycznych jako kluczowym kryterium. Nastolatkowie traktują muzykę jako swoją pasję i korzystają z niej nie tylko dla rozrywki, ale także w celu rozładowania napięcia i wyrażania emocji. Aktualne badania wskazują na pewien potencjał diagnostyczny preferencji muzycznych. Nauczyciele i inni opiekunowie nie zawsze zdają sobie z tego sprawę i mają tendencję do unikania lub krytykowania gatunków muzycznych, które im się nie podobają lub których nie rozumieją. Artykuł przedstawia przegląd najnowszych wyników badań dotyczących preferencji muzycznych oraz ich związku z osobowością i podatnością na uzależnienia. Omawia przedstawione wyniki badań i podsumowuje, że im lepiej znamy muzykę młodych ludzi, tym bliżej możemy dotrzeć do ich życiowych doświadczeń.