Obraz świata i własnego życia młodego pokolenia - reprezentantów subkultury hip-hopowej i młodzieży niezrzeszonej w subkulturach. Analiza porównawcza - Junger, Agata (Chowanna, 2014)
Artykuł opisuje badanie porównawcze przeprowadzone na reprezentatywnej subkulturze hip-hopowej oraz niezorganizowanych subkulturach młodzieżowych. Koncepcja badań opiera się na dwukrotnej rekonstrukcji obrazu współczesnej młodzieży – pierwsza na podstawie badań przeprowadzonych przez Centrum Badania Opinii Społecznej i opublikowanych pod tytułem Młodzież 2008, a druga – w oparciu o teksty piosenek oraz graffiti hip-hopowe. Praca przedstawia charakterystykę pokolenia współczesnej młodzieży. Celem badania było ukazanie idei, wartości moralnych, planów i aspiracji młodego pokolenia na podstawie tekstów hip-hopowych oraz porównania wyników badań CBOS.