W sieci uzależnienia. Polska adaptacja Skali Uzależnienia od Facebooka (the Bergen Facebook Addiction Scale) C.S. Andreassen, T. Torsheima, G.S. Brunborga i S. Pallesena - Charzyńska, Edyta; Góźdź, Joanna (Chowanna, 2014)
Artykuł miał na celu konceptualizację i operacjonalizację nowego zjawiska psychologicznego określanego jako „uzależnienie od Facebooka”. Serwisy społecznościowe rozwijają się dynamicznie i przyciągnęły miliony użytkowników na całym świecie. Badacze i terapeuci wyrażają zaniepokojenie potencjalnym uzależniającym wpływem mediów społecznościowych, szczególnie na młodych ludzi. Głównym celem przeprowadzonego badania była polska adaptacja Skali Uzależnienia od Facebooka Bergen (Bergen Facebook Addiction Scale). W badaniu wzięło udział 652 uczestników w wieku od 14 do 30 lat. Poddano analizie zestaw 18 pozycji w odniesieniu do korzystania z Facebooka, poczucia własnej wartości, samotności oraz relacji z rodzicami i rodzeństwem. W finalnej wersji skali pozostało sześć pozycji o najwyższej korelacji z wynikiem ogólnym. Narzędzie wykazało zarówno rzetelność, jak i trafność.