Udział w działaniach animacyjnych jako element budowania poczucia sprawstwa wśród młodzieży - Widawska, Edyta (Chowanna, 2014)
Działania w obszarze animacji społecznej są ukierunkowane na zmiany w lokalnym środowisku poprzez stymulowanie aktywności społecznej oraz proces samopoznania uczestników. Ten drugi aspekt animacji społecznej — spersonalizowany, indywidualny zysk uczestnika w formie poznania samego siebie — został w artykule szczególnie uwypuklony, ze szczególnym podkreśleniem znaczenia tego procesu dla młodych ludzi. Biorąc pod uwagę proces podejmowania decyzji, ukazany w kontekście edukacyjnej analizy transakcyjnej, podjęto próbę przedstawienia związku między uczestnictwem w działaniach animacji społecznej a poczuciem sprawczości u młodych uczestników tego procesu.