Jakość życia jako kategoria pedagogiczna, psychologiczna i socjologiczna - doświadczanie życia przez młode pokolenie w perspektywie empirycznej - Wysocka, Ewa (Chowanna, 2014)
Niniejszy artykuł stanowi przegląd badania empirycznego mającego na celu zbadanie zjawiska doświadczania życia przez młode pokolenie z perspektywy psychologicznej, socjologicznej i pedagogicznej. W badaniu analizowano główne zmienne, takie jak poziom doświadczanej jakości życia, jej wskaźniki oraz determinanty. Ponadto autorka podjęła próbę oceny jakości życia z perspektywy rozwojowej i przeprowadziła analizę porównawczą różnic pomiędzy młodzieżą po szkole podstawowej (adolescentami) a studentami uczelni wyższych (młodymi dorosłymi) w zakresie doświadczania jakości życia.