Religijność a innowacyjność. Psychologiczne perspektywy badawcze - Polak, Jarosław (Chowanna, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest opisanie perspektyw badań psychologicznych dotyczących religijności i jej związków z nastawieniem do innowacyjności. Przede wszystkim innowacyjność będzie traktowana jako zmienna społeczna. W nawiązaniu do prac Petera Druckera, zostanie zdefiniowana jako procesy innowacyjne, które są zdeterminowane przez indywidualne i organizacyjne czynniki, takie jak świadomość celu, upór i wytrwałość, działające w poczuciu większego celu. Procesy te mogą stanowić cel indywidualnego i organizacyjnego uczenia się i rozwoju. W pierwszej części artykułu uzasadniono, że religia jako istotny punkt odniesienia we współczesnym społeczeństwie wymaga dalszych badań. Ponadto szeroka dyskusja na ten temat może być opisana jako niesystematyczna, uproszczona i zaangażowana ideologicznie. W drugiej części artykułu autor przedstawia własny model procesu innowacyjności w organizacji, który składa się z czterech podprocesów: wynalazku, motywacji, poznania i komunikacji. Model obejmuje czynniki psychologiczne, które regulują procesy innowacyjności i może być traktowany jako propozycja do testowania i dalszych badań empirycznych. Autor wskazuje na związek tych czynników z religijnością. Trzecia część artykułu to przegląd wyników badań psychologicznych i modeli teoretycznych, które można wykorzystać podczas badań nad religijnością i jej związkiem z innowacyjnością. W artykule uwidoczniono również brak zgody co do tego, w jaki sposób religijność jako zjawisko psychologiczne wpływa na ludzkie zachowanie organizacyjne, a w szczególności na zachowania innowacyjne. Autor ma nadzieję, że model i idee przedstawione w artykule zainspirują psychologów do zbadania wpływu religii na innowacyjne praktyki w nowoczesnych organizacjach i zorganizowanym życiu społecznym.