Innowacje w zarządzaniu zasobami ludzkimi — historia i dzień dzisiejszy - Stasiła-Sieradzka, Marta (Chowanna, 2010)
Od czasów, gdy można zaobserwować społeczny podział pracy, pojawiają się nowe rozważania dotyczące ludzkiej wydajności i kontroli relacji w sferze pracodawca-pracownik. Ten okres można podzielić na kilka etapów, w których metody pracy zmieniały się w rewolucyjny sposób. Odkrywając następujące kamienie milowe wspomnianych zmian, warto zwrócić uwagę na towarzyszące im innowacyjne rozwiązania w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi. Poniższy artykuł przedstawia ewolucję myśli dotyczącą organizacji pracy ludzkiej, począwszy od okresu koczowników, poprzez rewolucję agrarną i przemysłową, a kończąc na przewidywanych rozwiązaniach dla nadchodzącej ery postorganizacyjnej (postzarządzającej).