Władza i wywieranie wpływu w bliskich związkach - Mandal, Eugenia (Chowanna, 2012)
Artykuł przedstawia problem władzy w bliskich związkach oraz jej znaczenie dla podejmowania różnych taktyk wpływu na partnera w małżeństwie. Zidentyfikowano dwa typy władzy w małżeństwie: władzę opartą na atrakcyjności fizycznej oraz władzę opartą na zasobach finansowych. Zaprezentowano wyniki badania przeprowadzonego metodą kwestionariuszową w grupie 92 małżeństw w wieku od 22 do 82 lat. Wyniki pokazały, że władza mężów oparta na zasobach finansowych dodatnio koreluje ze skłonnością do stosowania przymusu oraz taktyki cichego traktowania, natomiast fakt, że żony pozostają pod władzą finansową swoich mężów, ujemnie koreluje z podejmowaniem taktyki przymusu. Władza żon oparta na atrakcyjności fizycznej dodatnio koreluje z preferowaniem taktyki przymusu, natomiast w przypadku mężów koreluje dodatnio z preferowaniem taktyki cichego traktowania i ujemnie z preferowaniem taktyki racjonalnej argumentacji.