O potrzebie ustanowienia sieci współdziałania pomiędzy życiem rodzinnym i zawodowym nauczycielek (analiza przy użyciu kategorii czasu) - Korzeniecka-Bondar, Alicja (Chowanna, 2013)
Artykuł przedstawia analizę tworzenia sieci współpracy pomiędzy życiem rodzinnym a zawodowym nauczycieli. Analiza została przeprowadzona z wykorzystaniem kategorii czasu, która stanowi narzędzie pomagające w zrozumieniu doświadczeń życiowych współczesnych nauczycieli. W tekście ukazano szereg cech charakterystycznych współczesnej kultury, w tym koncentrację na teraźniejszości, pośpiech, brak czasu, fragmentaryzację czasu i świadomości aktywności, zacieranie granic między pracą a czasem wolnym oraz ich konsekwencje dla kształtowania sieci współpracy między życiem rodzinnym i zawodowym nauczyciela. Teza, którą stawiam i bronię w artykule, głosi, że możliwe i zarazem kluczowe jest tworzenie przez nauczycieli sieci współpracy pomiędzy życiem rodzinnym i zawodowym, choć może to prowadzić do różnorodnych napięć i konfliktów.