Oswajanie z tekstami kultury w przygotowaniu nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej — na przykładzie form teatralnych - Krasoń, Katarzyna (Chowanna, 2013)
Artykuł przedstawia koncepcję edukacji kulturowej, która powinna stanowić element podstawowego etapu kształcenia nauczycieli. Skupia się jednak na wykorzystaniu teatru jako medium poznawania samego siebie i uczenia się o świecie, a także doskonalenia umiejętności autokreacji. Zaprezentowane zostaną wyniki badań pilotażowych przeprowadzonych wśród studentów zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej, którzy uczestniczyli w zajęciach z zakresu kultury współczesnej.