Wokół roli nauczyciela w kulturze — nauczycielskie interpretacje - Pituła, Beata (Chowanna, 2013)
Tekst prezentuje wyniki badań dotyczących roli nauczyciela we współczesnej kulturze w ich własnych opiniach i ocenach. Analizy opierają się na swobodnych wypowiedziach nauczycieli na temat „Nauczyciel we współczesnej kulturze”. Zastosowane procedury metodologii humanistycznej pozwoliły na rekonstrukcję, odczytanie i interpretację funkcji oraz zadań nauczyciela w kontekście wymagań współczesnej kultury.