Nauczyciele szkoły ogólnodostępnej o swoim przygotowaniu do pracy z uczniem niepełnosprawnym w kontekście przemian pierwszej dekady XXI wieku - Gajdzica, Zenon (Chowanna, 2013)
Prezentowane badanie ma na celu prześledzenie zmian w świadomości nauczycieli ze szkół podstawowych o szerokim dostępie, dotyczących ich przygotowania do pracy z uczniem niepełnosprawnym, a także zmian w zakresie ich szkolenia do pracy z tą grupą uczniów. Dane zostały zebrane w badaniach podłużnych prowadzonych w trzech etapach: pierwszy w roku szkolnym 1999/2000, drugi w latach 2004/2005, a trzeci w latach 2009/2010. Wyniki badań zostały osadzone w kontekście przemian kulturowych, społecznych, ekonomicznych i prawnych pierwszej dekady XXI wieku. Tekst składa się z trzech części. Pierwsza koncentruje się na reformie (w toku) systemu edukacyjnego dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Istotą drugiej części jest prezentacja zebranych danych oraz próba ich interpretacji. Całość dopełnia końcowy wniosek.