Pomiędzy wyobcowaniem a partycypacją — nauczyciele wobec wartościowania atrybutów kultury postmodernistycznej - Łączyk, Małgorzata; Kleszcz, Magdalena (Chowanna, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych, w których udział wzięli nauczyciele akademiccy, nauczyciele przedszkolni oraz studenci kierunków pedagogicznych. Celem autorów było zdiagnozowanie przekonań i postaw nauczycieli wobec kluczowych atrybutów kultury ponowoczesnej. Podjęto próbę uchwycenia sposobu, w jaki nauczyciele waloryzują wyróżnione zjawiska oraz jak je oceniają. Na podstawie uzyskanych wyników ostrożnie sformułowano wnioski dotyczące postaw nauczycieli. Postawy te najczęściej świadczą o aktywnym uczestnictwie nauczycieli w sferze kultury, a także pośrednio determinują rozumienie jakości i kierunku współczesnych przemian.