Celebryci w skali mikro. Lansowanie dzieci w serwisie internetowym YouTube - Brosch, Anna (Chowanna, 2018)
W ciągu ostatnich dwóch dekad obserwowaliśmy dramatyczne zmiany w pojmowaniu sławy – od światowej gwiazdy, poprzez celebrytę rozumianego jako osobę, która jest sławna z tego, że jest sławna, aż po fenomen mikrocelebryty. Dlatego też celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zmian w kulturze celebryckiej, które nastąpiły w wyniku rozpowszechnienia platform mediów cyfrowych, takich jak YouTube. Ta platforma do udostępniania filmów w znaczący sposób zmieniła sposób postrzegania celebrytów, ponieważ zaburzyła równowagę między tym, co zwykłe, a tym, co prywatne, przyczyniając się w ten sposób do powstania wielu mikrocelebrytów. W niniejszej pracy zwrócono również uwagę na zjawisko udostępniania na YouTube filmów, w których występują dzieci.