Umiejętności słuchowe dzieci w wieku przedszkolnym a kształcenie tych umiejętności w kontekście nowej podstawy programowej - Polewczyk, Irena (Chowanna, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie umiejętności słuchowych dzieci w wieku przedszkolnym. Zakres umiejętności i stopień trudności w określonym zakresie percepcji słuchowej dziecka daje czytelnikowi wiedzę o zdolności dziecka do uczenia się w określonych okresach jego życia. Rozwój percepcji słuchowej jest podstawą nauki mówienia, przygotowania do czytania i pisania u dzieci w wieku przedszkolnym, a także zapewnia prawidłowy rozwój emocjonalny. Dobra percepcja słuchowa umożliwia dziecku pełne uczestnictwo w życiu społecznym. Artykuł przedstawia część szerszych badań, przeprowadzonych przez autora wśród dzieci w wieku przedszkolnym.