Zielona szkoła w kształtowaniu kompetencji środowiskowych uczniów klas początkowych - Budniak, Alina (Chowanna, 2018)
Jednym ze sposobów na poznanie szerszego środowiska naturalnego, a także na rozwój innych kompetencji (społecznych, organizacyjnych lub kulturowych) jest obóz edukacji na świeżym powietrzu. Podczas dłuższego pobytu, w sposób uporządkowany, dzieci mają okazję poznać piękno nawet najbardziej odległych zakątków kraju, zróżnicowane krajobrazy, historię miejsca, charakterystyczne ekosystemy z roślinnością i zwierzętami, architekturę, folklor i sztukę ludową innych regionów Polski, a także rozwinąć wiele różnych umiejętności, takich jak: współpraca i interakcja z innymi, korzystanie z różnych sposobów uczenia się, rozwijanie orientacji w terenie, właściwe zachowanie w różnych miejscach i sytuacjach, radzenie sobie z emocjami, samodzielność itp. W niniejszym opracowaniu przedstawiono analizę możliwości wykorzystania pobytu młodszych uczniów w obozie edukacji na świeżym powietrzu.