Perspektywa edukacji muzycznej małego dziecka w kontekście współczesnej zmiany oświatowej - Kisiel, Mirosław (Chowanna, 2018)
W artykule analizowana jest edukacja muzyczna w okresie wczesnego dzieciństwa, postrzegana przez pryzmat transformacji, jakiej obecnie podlega dziedzina pedagogiki. Analiza uwzględnia zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty obserwowanych zmian, a także ich potencjalne przyszłe skutki. Badanie skupia się głównie na dzieciach w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym oraz na roli specjalisty w dziedzinie edukacji dzieci zarówno w zakresie nauczania muzyki, jak i wykorzystywania muzyki jako narzędzia ułatwiającego inne aspekty edukacji. Głównym celem wczesnej edukacji muzycznej pozostaje jednak pobudzanie radości dziecka z tworzenia muzyki.