Obraz nauczyciela w oczach uczniów klas I–III szkół podstawowych - Gogolin, Olimpia; Szymik, Eugeniusz (Chowanna, 2018)
W artykule tym starano się odpowiedzieć na pytanie, jak uczniowie szkół podstawowych postrzegają nauczycieli. Wybór tak młodej grupy badawczej nie jest przypadkowy, ponieważ dzieci rozpoczynające naukę wkraczają w nowe środowisko, nawiązują nowe relacje i znajdują nowy wzór do naśladowania w postaci nauczyciela. W części teoretycznej tekstu omówione są zagadnienia dotyczące nauczyciela, w tym jego osobowości, pełnionych przez niego funkcji, a także społecznego postrzegania dzieci w wieku wczesnoszkolnym oraz kwestie autorytetu, w tym jego definicji i podziału. Część praktyczna to analiza wyników ankiety przeprowadzonej w oparciu o technikę ankietową w klasach 1–3 szkół podstawowych w Czerwionce-Leszczynach w roku szkolnym 2016/2017.