Socjologiczne interpretacje zdrowia – próba rekonstrukcji odmiennych rzeczywistości - Melosik, Zbyszko (Chowanna, 2018)
Celem artykułu jest rekonstrukcja socjologicznych interpretacji zdrowia oraz konfrontacja ich z dominującym modelem biomedycznym. W tym kontekście autor przedstawia założenia dotyczące zdrowia/choroby i medycyny, które wiążą się z funkcjonalizmem strukturalnym, teorią konfliktu, fenomenologią, pragmatyzmem i poststrukturalizmem. Stwierdza, że pomimo różnych perspektyw każdy z tych podejść dostarcza cennych spostrzeżeń na temat związku między zdrowiem, jednostką i społeczeństwem.