Wypadkowość dzieci i młodzieży – odpowiedzialność dorosłych za bezpieczeństwo - Syrek, Ewa (Chowanna, 2018)
W artykule przedstawiono wybrane dane statystyczne dotyczące wypadków wśród dzieci i młodzieży, aby zwrócić uwagę na problem braków bezpieczeństwa w ich otoczeniu. Głównym celem tekstu jest przedstawienie możliwości zwiększenia świadomości i odpowiedzialności za bezpieczeństwo młodego pokolenia. Pokazuje to również konieczność podejmowania działań edukacyjnych i interdyscyplinarnych w tym obszarze. Ponadto za ważne uznano również realizację i monitorowanie zadań wynikających z przepisów prawnych.