Hobby a samoocena zdrowia młodzieży w kontekście czasu wolnego - Kowalewska, Anna (Chowanna, 2018)
Wolny czas jest ważnym aspektem życia człowieka. Brak obowiązków i świadomość możliwości spędzania czasu na zajęciach ważnych z punktu widzenia jednostki mają znaczący wpływ na rozwój i zdrowie ludzi w każdym wieku, zwłaszcza młodzieży. Celem niniejszego badania było oszacowanie ilości i jakości czasu wolnego dostępnego dla nastolatków na progu dorosłości, a także określenie, w jaki sposób osoby mające hobby oceniają różne aspekty swojego zdrowia. Badanie przeprowadzono na 330 osobach w wieku 18–19 lat (160 chłopców i 170 dziewcząt). W badaniu zastosowano metodę CAWI, a narzędziem badawczym były anonimowe, samodzielnie wypełniane ankiety. Wyniki wskazują, że znaczna liczba nastolatków ma trochę wolnego czasu w ciągu tygodnia szkolnego. Najważniejsze dla nich jest to, aby móc odpocząć, mieć kontakt z innymi i móc w tym czasie zajmować się swoim hobby. Większość respondentów oceniło, że ma to pozytywny wpływ na ich zdrowie psychiczne.